Guvernul va lansa in curând apelurile de proiecte prin care microîntreprinderile, firmele mici și mijlocii (IMM), dar și persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea obține fonduri europene cuprinse între 2.000 de euro și 200.000 de euro, în funcție de mai multe criterii.

Vor fi 3 categorii de fonduri care se vor acorda conform noului proiect de OUG:

1.      microgrant –  2.000 EUR

2.      fonduri nerambursabile pentru asigurarea capitalului de lucru, sub formă de procent din cifra de afaceri – 15% din Cifra de Afaceri, maxim 150.000 EUR

3.      fonduri nerambursabile pentru investiții în extinderea/ reabilitarea/ modernizarea capacităților de producție (inclusiv pentru achiziționarea de terenuri)- maxim 200.000 EUR, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse.

Data lansării apelurilor de proiecte va fi stabilită de Autoritatea de management POC, din subordinea Ministerului Fondurilor Europene.

Cum obții grantul nerambursabil

Citești ghidul atasat cu schemele de finanțări.

Verifică dacă ai deja Certificatul de Situație de urgență aici: https://csu.prevenire.gov.ro/login

Te înscrii pe portal și completezi online informațiile necesare despre firma ta/ PFA-ul tău: https://granturi.imm.gov.ro/auth/login

Alegi banca parteneră în program.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) va analiza solicitările și le va aproba pe cele care sunt conforme.

Se semnează contractul de grant, iar ulterior, după ce banca încasează banii, vor fi virați în contul tău.