In atentia Ministerului Fondurilor Europene

Avand in vedere ca in prezent se afla in consultare publica proiectul de “Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile” va supunem atentiei urmatoarea propunere de modificare in sensul extinderii codurilor CAEN incluse in lista de eligibilitate.

Domeniul Ingrijirii Personale reprezinta o ramura in continua dezvoltare a economiei romanesti avand angajati si implicati peste 50.000 de persoane. Este un domeniu care in ultimii ani a cunoscut o crestere accelerata si care reprezinta o alternativa importanta de reconversie profesionala pentru persoane din toate paturile sociale si economice.

Nevoia finantarii acestui domeniu este imperativa deoarece sufera de lipsa sistemica de capitalizare, de rata de efort prea mare pentru plata chiriilor si a impovararii prin reglementari excesive cantitativ si calitativ ceea ce determina imposibilitatea crearii de provizioane sau recuperarii de sume din profituri viitoare.

In urma aplicarii ordonantelor miltare in perioada starii de urgenta, activitatea aferenta serviciilor de ingrijire personala a fost suspendata pentru o perioada de aproximativ 2 luni pentru toti operatorii care ofereau aceste servicii timp in care cheltuielile aferente chiriilor sau dobanzilor au continuat sa fie platite.

Mai mult, ulterior redeschiderii activitatii, proprietarii saloanelor au fost nevoiti sa investeasca in produse si amenajari care sa reduca riscul raspandirii, fapt ce a determinat o crestere a costurilor operationale datorate utilizari produselor necesare mentinerii curateniei si sterilizarii spatiului de lucru dupa fiecare client. De asemenea din cauza procedurilor implementate numarul de clienti deserviti simultan s-a redus pentru a limita riscul raspandirii COVID19 fapt ce a determinat o scadere a incasarilor.

In concomintent cu inchiderea saloanelor si ulterior reducerea volumelor de incasari si companiile de distributie care deservesc saloanele cu produse necesare functionarii au fost afectati in mod egal datorita cresterii valorii debitelor nerecuperate si reducerii volumelor de vanzare multe dintre acestea fiind nevoite sa faca reduceri de personal ulterior redeschiderii activitatii.

O alta latura complementara domeniului ingrijirii personale o reprezinta formatorii din domeniul estetic care prin prisma specificului activitatilor si anume cursuri de formare si specializare profesionala in domeniul esteticii au fost nevoiti sa suspende cursurile programate pe toata perioada situatiei de urgenta.

In concluzie va rugam sa includeti pe lista dvs si urmatoarele coduri caen aferente activitatilor explicate mai sus:

  • Cod CAEN 9604 – Activități de intretinere corporala
  • Cod CAEN 9602 – Coafura si alte activități de infrumusetare
  • Cod CAEN 4645 – Comerț cu ridicata al produselor cosmetice si de parfumerie
  • Cod CAEN 8559 – Alte forme de invatamant n.c.a.

Petitia a fost realizata de Organizatia Patronala a Industriei Beauty – ROBEAUTY si si sustinuta de catre Asociatia Nationala a Specialistilor in Beauty din Romania – ANSBR si Asociatia Cosmetologilor din Romania – ACR.

Sustineti acet demers semnand aceasta petitie aici:

https://www.petitieonline.com/cerere_pentr_includerea_domeniului_ingrijirii_personale_in_ordonanta