Mezoterapia  este o procedura dermatocosmetica nechirurgicala ce presupune injectarea unor amestecuri de  substante farmacologic active la nivelul mezodermului (stratul mijlociu al pielii)-locul unde se desfasoara cele mai importante procese biologice ale pielii.

Potrivit legislației dispozitivelor medicale, este considerat dispozitiv medical acela care are drept scop:

a) diagnosticare, prevenire, monitorizare, tratament sau ameliorare a unei afecţiuni;

b) diagnosticare, monitorizare, tratament, ameliorare sau compensare a unei leziuni sau a unui handicap;

c) investigare, înlocuire sau modificare a anatomiei sau a unui proces fiziologic;

d) control al concepţiei şi care nu îşi îndeplineşte acţiunea principală pentru care a fost destinat în organismul uman sau asupra acestuia prin mijloace farmacologice, imunologice sau metabolice, dar a cărui funcţionare poate fi asistată prin astfel de mijloace;

Totodată, încadrarea unui echipament în categoria dispozitivelor medicale o poate face inclusiv producătorul așa că în fiecare caz în parte trebuie urmărite declarațiile de conformitate ale echipamentelor.

Pe de altă parte, avem si dispozițiile OMS nr. 1136/2007 care  nu include mezoterapia printre activitățile ce pot fi desfășurate în salon, precum: epilare, tratament şi machiaj cosmetic; pedichiură, manichiură; coafură, frizerie, bărbierit, piercing-uri sau tatuaje.

Toate acestea conduc la concluzia exprimată și prin punctul de vedere al Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică si Microchirugie Reconstructivă a Ministerului Sănătății (care nu este total nefundamentat), în sensul că folosirea procedurii de mezoterapie cu ace de către personal fără pregătire medicală, in cabinete cosmetice reprezintă o încălcare flagrantă a competențelor profesionale medicale prin utilizarea unui dispozitiv medical de clasa III cu riscuri de transmitere a unor boli infecțioase.

Cu toate acestea, până la apariția unei reglementări legale care să tranșeze definitiv această problemă, apreciez că acest punct de vedere nu are rolul unei dispoziții legale propriu-zise, ci are doar rol de recomandare.

Până la o viitoare reglementare legală concretă, sau până la intrarea în vigoare pe deplin a Regulementului UE la 26.05.2020, recomandarea mea, este:

• fie să se evite efectuarea acestor proceduri în cabinetele/saloanele cosmetice,
  • fie cooptarea de personal cu pregătire medicală pentru realizarea procedurilor în saloane. Așadar, trebuie adoptat un comportament preventiv. Doar în acest mod putând fi limitate sancțiunile ce pot fi aplicate acestora, începând de la amendă contravențională și până la interzicerea desfășurării activității.