Motivati fiind de eforturile comune realizate de mai multe asociatii profesionale si patronale din domeniul infrumusetarii, noi, Asociatia Cosmetologilor din Romania avand si suportul Beauty One, am decis sa concepem aceasta propunere de amendare a ordinului privind igiena in saloanele de infrumusetare, pe care sa o promovam catre Ministerul Sanatatii.

Preambul privind necesitatea schimbarii

Modificarea ordinului ORDIN 1136 27/06/2007 privind normele de igiena in saloane de infrumusetare corporala este imperios necesara deoarece:

• Nu reflecta realitatea desfasurarii si prestarii serviciilor de infrumusetare
  • Contine prevederi ambiguue si interpretabile ce pot conduce la abuzuri
  • Nu ia in calcul dinamica dezvoltarii domeniului si a inovarii continue
  • A fost creat de catre persoane care nu au activat in domeniu si care nu inteleg rigorile si realitatea desfasurarii procedurilor de infrumusetare
  • Nu ia in calcul dorinta de conformare benevola a antreprenorilor din domeniu in scopul reducerii si eliminarii riscurilor epidemiologice si presupune reaua vointa a acestora.

Trebuie subliniat inca de la inceput ca antreprenorii si lucratorii din domeniul infrumusetarii se conformeaza benevol aplicarii procedurilor si proceselor care au ca scop mentinerea igienei si limitarea riscurilor epidemiologice, deoarece igiena si curatenia reprezinta cartea de vizita a oricarui salon de infrumusetare.

In mod practic legislatia trebuie sa prevada separat norme privind desfasurarea activitatii de catre operatorii estetici si norme privind organizarea si dotarea spatiilor de lucru in vederea obtinerii autorizatiilor de functionare.

De asemenea trebuie facuta distinctie clara intre modul de desfasurare al procedurilor cu riscurile asociate acestora in primul rand datorita factorului uman si locul in care se desfasoara procedurile care odata autorizat se presupune ca respecta normele in vigoare, fapt ce determina irelevanta verificarii ulterioare a conformitatii, exceptand cazurile in care din momentul emiterii autorizatiei si momentul verificari nu au existat modificari legislative.

Un alt aspect important il reprezinta eliminarea termenului “cabinet” ce defineste in fapt “spatiul de lucru” datorita faptului ca in practica acesta se confunda cu “salon de infrumusetare” ceea ce inseamna in fapt “firma sau SC care desfasoara activitatea”.

In concret propunem fie amendarea ordinului 1136/2007 consolidat cu actualizarile ulterioare sau emiterea unui ordin nou si implicit abrogarea acestuia.

Am folosit urmatoarele marcaje:

• Text taiat – reprezinta text de lege existent pe care l-am eliminat.
  • Text cu scris rosu – reprezinta text de lege pe care l-am adaugat
  • Text cu verde si bold – reprezinta precizari ale legii care in practica nu sint aplicate

Pentru modificarile propuse astepta feedbackul comunitatii noastre de cosmetologi fiind deschisi includerii propunerilor primite in acest document.

Documentul poate fi descarcat aici.