Luni, 11 februarie 2020, a avut loc Protestul Autorizat al Profesioniștilor din Beauty, în fața Guvernului, București, eveniment la care s-a alăturat și Asociația Cosmetologilor din România. Zeci de profesioniști din industria înfrumusețării au protestat împotriva abuzurilor legislației deficiente și a Ministerului Sănătății.

Profesioniștii din industria înfrumusețării s-au unit pentru a contesta Ordinul nr. 15/2020, cât și întreaga legislație ce reglementează activitatea segmentului industriei beauty, care ridică probleme de interpretare și îngrădește financiar și legislativ practicienii domeniului.

Ordinul nr. 15/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației este un ordin ambiguu, cu cerințe interpretabile și în anumite situații, abuzive. Cadrul de reautorizare a tuturor saloanelor din România în 30 de zile, inclusiv cele autorizate pe propie răspundere, a ridicat multe probleme la nivel regional, fiind un ordin care nu a fi putut aplicat consecvent și transparent de către Direcțiile de Sănătate Publică, la care se adaugă costurile semnificative pentru autorizări și reautorizări.

O altă problemă importantă se referă la legislația sterilizării în vigoare, aceasta ridicând însemnate dificultăți financiare pentru saloanele de înfrumusețare, care, potrivit cadrului legislativ, ar trebui să respecte aceleași norme de sterilizare precum instituțiile de sănătate publică. În practică, riscurile sunt mult mai reduse, nu se folosește același instrumentar medical, iar riscul epidemologic este scăzut, pentru ca prevederile legale să se aplice justificat saloanelor de înfrumusețare.

Asociația Cosmetologilor din România susține cauza și subliniază nevoia de actualizare a cadrului legislativ aplicabil saloanelor de înfrumusețare, pentru a înscrie România în rândul funcționării legale, neabuzive și nemărginite a domeniului înfrumusețării, la nivel european.

Asociația este deschisă pentru colaborarea și consultarea cu autoritățile legale, dorind să-și aducă aportul la formularea unei noi legislații, consolidată și sprijinită de rezultatele activității practicienilor și nevoile reale din domeniu.

Monica Lupu, Președinte