Constatarea faptelor contraventionale se realizează de personalul de specialitate împuternicit de către conducerea Ministerului Sănătăţii, autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, pentru unităţile de pe întreg teritoriul ţării;

Potrivit dispozițiilor legale, direcțiile de sanatate publică au competențe în exercitarea activităţilor de control privind aplicarea prevederilor legale de sănătate publică, deci obiectivele vizate putând fi inclusiv cabinetele/saloanele de înfrumusețare, inspecțiile neputând fi stopate.

Refuzul de a permite accesul personalului împuternicit în vederea efectuării controlului sau de a accepta efectuarea controlului, ori de a pune la dispoziţia acestui personal documentele şi informaţiile necesare realizării atribuţiilor de control potrivit competenţelor constituie contravenţii şi Citeste in continuare... “Dispoziții legale privind activitățile de control în cabinetele/saloanele de înfrumusețare”

Luni, 11 februarie 2020, a avut loc Protestul Autorizat al Profesioniștilor din Beauty, în fața Guvernului, București, eveniment la care s-a alăturat și Asociația Cosmetologilor din România. Zeci de profesioniști din industria înfrumusețării au protestat împotriva abuzurilor legislației deficiente și a Ministerului Sănătății.

Profesioniștii din industria înfrumusețării s-au unit pentru a contesta Ordinul nr. 15/2020, cât și întreaga legislație ce reglementează activitatea segmentului industriei beauty, care ridică probleme de interpretare și îngrădește financiar și legislativ practicienii domeniului.

Ordinul nr. 15/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, … Citeste in continuare... “Specialiștii din industria înfrumusețării protestează autorizat împotriva abuzurilor legale”

Dupa cum probabil ati aflat deja, marti a intrat in vigoare Ordinul MS nr. 15/2020 care modifica si completeaza Ordinul nr. 1030/2009 privind procedurile de reglementare  sanitara pentru obiectivele ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei.

Comunicarea oficiala din partea avocatei Asociatiei, Amalia Dinu, ne atentioneaza ca potrivit noilor dispozitii, inceperea activitatii sau dupa caz desfasurarea ei nu se mai face doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere, ci trebuie obtinuta contra unei taxe si dupa depunerea unei documentatii certificarea de la DSPMB, care iar va veni in control:

Art. 17

(1)Certificarea conformităţii cu … Citeste in continuare... “ORDIN nr. 15 din 14 ianuarie 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.030/2009”

Aplicabilitate  Legii nr. 95/2006  privind reforma în domeniul sănătății  rezultă pe de-o parte din dispozițiile cuprinse la art. 38 și 39 din această lege, respectiv:

Art. 38

Orice persoană fizică sau juridică, având calitatea de angajator, este obligată să asigure fondurile şi condiţiile necesare pentru:

a) efectuarea controlului medical periodic, conform normelor de sănătate publică şi securitate în muncă;

b) aplicarea măsurilor de igienă, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare periodică;

Art. 39

Cetăţenii români şi orice altă persoană aflată pe teritoriul României, precum şi unităţile şi operatorii economici au obligaţia să se supună Citeste in continuare... “REGLEMENTAREA JURIDICĂ A ACTIVITĂȚII PROPRIU-ZISE DIN SALOANELE DE ÎNFRUMUSEȚARE CORPORALĂ ȘI FACIALĂ DIN ROMÂNIA”