SCHEME DE GRANTURI PENTRU IMM SI PFA

Context
-Iulie 2020, Ministerul Fondurilor Europene lanseaza în consultare publică un Proiect de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul impactului pandemiei COVID-19 pentru IMM-urile a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de
alertă.
-August 2020, se publica in Monitorul Oficial OUG 130 prin care se vor acorda ajutoare din fonduri europene in valoare totala de 1 miliard de euro persoanelor fizice … Citeste in continuare... “SCHEME DE GRANTURI PENTRU IMM SI PFA”

Cum sa accesezi granturile nerambursabile pentru IMM

Guvernul va lansa in curând apelurile de proiecte prin care microîntreprinderile, firmele mici și mijlocii (IMM), dar și persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea obține fonduri europene cuprinse între 2.000 de euro și 200.000 de euro, în funcție de mai multe criterii.

Vor fi 3 categorii de fonduri care se vor acorda conform noului proiect de OUG:

1.      microgrant –  2.000 EUR

2.      fonduri nerambursabile pentru asigurarea capitalului de lucru, sub formă de procent din cifra de afaceri – 15% din Cifra de Afaceri, maxim 150.000 EUR

3.      fonduri nerambursabile pentru investiții în extinderea/ reabilitarea/ modernizarea capacităților de producție (inclusiv pentru achiziționarea de terenuri)-… Citeste in continuare... “Cum sa accesezi granturile nerambursabile pentru IMM”

In atentia Ministerului Fondurilor Europene

Avand in vedere ca in prezent se afla in consultare publica proiectul de “Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile” va supunem atentiei urmatoarea propunere de modificare in sensul extinderii codurilor CAEN incluse in lista de eligibilitate.

Domeniul Ingrijirii Personale reprezinta o ramura in continua dezvoltare a economiei romanesti avand angajati si implicati peste 50.000 de persoane. Este un domeniu care in ultimii ani a cunoscut o crestere accelerata si care reprezinta o alternativa importanta de reconversie profesionala pentru persoane din toate paturile sociale si economice.

Nevoia finantarii acestui Citeste in continuare... “Petitie Online pentru includerea Domeniului Ingrijirii Personale in Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile.”

Propunere pentru amendarea Ordinului 1.136 din 27 iunie 2007

Motivati fiind de eforturile comune realizate de mai multe asociatii profesionale si patronale din domeniul infrumusetarii, noi, Asociatia Cosmetologilor din Romania avand si suportul Beauty One, am decis sa concepem aceasta propunere de amendare a ordinului privind igiena in saloanele de infrumusetare, pe care sa o promovam catre Ministerul Sanatatii.

Preambul privind necesitatea schimbarii

Modificarea ordinului ORDIN 1136 27/06/2007 privind normele de igiena in saloane de infrumusetare corporala este imperios necesara deoarece:

• Nu reflecta realitatea desfasurarii si prestarii serviciilor de infrumusetare
  • Contine prevederi ambiguue si interpretabile ce pot conduce la abuzuri
  • Nu ia in calcul dinamica dezvoltarii domeniului si a
Citeste in continuare... “Propunere pentru amendarea Ordinului 1.136 din 27 iunie 2007”

Constatarea faptelor contraventionale se realizează de personalul de specialitate împuternicit de către conducerea Ministerului Sănătăţii, autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, pentru unităţile de pe întreg teritoriul ţării;

Potrivit dispozițiilor legale, direcțiile de sanatate publică au competențe în exercitarea activităţilor de control privind aplicarea prevederilor legale de sănătate publică, deci obiectivele vizate putând fi inclusiv cabinetele/saloanele de înfrumusețare, inspecțiile neputând fi stopate.

Refuzul de a permite accesul personalului împuternicit în vederea efectuării controlului sau de a accepta efectuarea controlului, ori de a pune la dispoziţia acestui personal documentele şi informaţiile necesare realizării atribuţiilor de control potrivit competenţelor constituie contravenţii şi Citeste in continuare... “Dispoziții legale privind activitățile de control în cabinetele/saloanele de înfrumusețare”

Luni, 11 februarie 2020, a avut loc Protestul Autorizat al Profesioniștilor din Beauty, în fața Guvernului, București, eveniment la care s-a alăturat și Asociația Cosmetologilor din România. Zeci de profesioniști din industria înfrumusețării au protestat împotriva abuzurilor legislației deficiente și a Ministerului Sănătății.

Profesioniștii din industria înfrumusețării s-au unit pentru a contesta Ordinul nr. 15/2020, cât și întreaga legislație ce reglementează activitatea segmentului industriei beauty, care ridică probleme de interpretare și îngrădește financiar și legislativ practicienii domeniului.

Ordinul nr. 15/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1.030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, … Citeste in continuare... “Specialiștii din industria înfrumusețării protestează autorizat împotriva abuzurilor legale”

Dupa cum probabil ati aflat deja, marti a intrat in vigoare Ordinul MS nr. 15/2020 care modifica si completeaza Ordinul nr. 1030/2009 privind procedurile de reglementare  sanitara pentru obiectivele ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei.

Comunicarea oficiala din partea avocatei Asociatiei, Amalia Dinu, ne atentioneaza ca potrivit noilor dispozitii, inceperea activitatii sau dupa caz desfasurarea ei nu se mai face doar in baza unei declaratii pe proprie raspundere, ci trebuie obtinuta contra unei taxe si dupa depunerea unei documentatii certificarea de la DSPMB, care iar va veni in control:

Art. 17

(1)Certificarea conformităţii cu … Citeste in continuare... “ORDIN nr. 15 din 14 ianuarie 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.030/2009”

Aplicabilitate  Legii nr. 95/2006  privind reforma în domeniul sănătății  rezultă pe de-o parte din dispozițiile cuprinse la art. 38 și 39 din această lege, respectiv:

Art. 38

Orice persoană fizică sau juridică, având calitatea de angajator, este obligată să asigure fondurile şi condiţiile necesare pentru:

a) efectuarea controlului medical periodic, conform normelor de sănătate publică şi securitate în muncă;

b) aplicarea măsurilor de igienă, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare periodică;

Art. 39

Cetăţenii români şi orice altă persoană aflată pe teritoriul României, precum şi unităţile şi operatorii economici au obligaţia să se supună Citeste in continuare... “REGLEMENTAREA JURIDICĂ A ACTIVITĂȚII PROPRIU-ZISE DIN SALOANELE DE ÎNFRUMUSEȚARE CORPORALĂ ȘI FACIALĂ DIN ROMÂNIA”